Hétfő reggel van, a hétvégi pihenés után újult erővel kezdenél neki a munkának, de a számítógépednek szüksége van még plusz 20 percre, hogy „bemelegedjen”… Ismerős az élethelyzet? Akár otthon, akár az irodában dolgozunk, az első dolog, amit általában teszünk az, hogy bekapcsoljuk a számítógépünket, majd türelmesen megvárjuk, amíg megjelenik a bejelentkezési képernyő és beírjuk a jelszavunkat. Ezután elmegyünk a mosdóba, kávét főzünk, e-maileket nézünk a mobilunkon, és általában megpróbáljuk kitölteni az időt, amíg a számítógépünk beindul.

Ha Neked is hasonló a reggeli rutinod, akkor talán nem okoz meglepetést az a tény sem, hogy az Egyesült Királyságban egy átlagos PC-felhasználó évente 130 órát tölt azzal, hogy arra várjon, hogy a számítógépe betöltődjön!

A reggeli lassú PC-k tünetét számtalan tényező okozhatja, például: a proaktív karbantartás hiánya, szerverproblémák vagy az elavult számítógépes rendszerek. Ezek a problémák elsőre ijesztőnek tűnhetnek, de van néhány apró (és némileg nagyobb) változtatás, amellyel javíthatod a számítógéped teljesítményét és növelheted a termelékenységet.

6 szakértői tipp a számítógép teljesítményének javításához

1. Csökkentsd az indítási elemek számát!

Amikor bekapcsolod a számítógéped, számos olyan indítási elem jelenik meg, amely úgy van programozva, hogy egyszerre lépjen működésbe. Ez az egyik fő oka annak, hogy a számítógépednek sokáig tarthat a rendszerindítás. Bár hasznos lehet, ha ezek közül néhány elem azonnal elindul, nem biztos, hogy mindegyikre szükséged van. Ha csökkented az indítóelemek számát, csökkentheted a számítógép reggeli indítási idejét is.

Windows 10 operációs rendszer és néhány régebbi operációs rendszer esetében is a Feladatkezelőben állíthatod be az indítási elemeket. Az alkalmazáson belül kattints az Indítás fülre. Itt láthatod az összes olyan alkalmazást, programot és rendszert, amely a számítógéped bekapcsolásakor elindul, és itt tilthatod le azokat az alkalmazásokat is, amelyeket nem szeretnél automatikusan elindítani.

Ügyelj arra, hogy még véletlenül se tilts le semmit, ami fontosnak tűnik, például a vírusirtó szoftvert!

2. Távolítsd el a már nem használt programokat!

Ha letiltod a programok automatikus indítását, mert már nem használod őket, akkor miért ne menjenek inkább egyenesen a kukába? A felesleges programok eltávolítása javítja a számítógéped teljesítményét és növeli a termelékenységet.

A nem kívánt programok eltávolításához navigálj a Vezérlőpult > Programok > Programok eltávolítása menüpontra, és válaszd ki az eltávolítani kívánt programokat.

3. Tisztítsd meg a merevlemezt!

A merevlemez megtisztítása segít maximalizálni a tárhelyet és javítani a rendszerek működését.

A merevlemezt a számítógépen található Lemeztisztító programmal tisztíthatod meg. Ez átvizsgálja a merevlemezen tárolt, már nem szükséges fájlokat, például: ideiglenes fájlokat és a gyorsítótárban tárolt weboldalakat. A Lemeztisztító program azonosítja az összes ilyen fájlt, és megmutatja, mennyi tárhelyet foglalnak el, ezután pedig szabadon dönthetsz arról, mit törölsz a gépedről, attól függően, mennyi helyet szabadíthatsz fel velük.

Ha minden felesleges, elavult fájlt eltávolítasz, a számítógép zökkenőmentesebben fog működni, és kevesebbszer fog összeomlani.

Hogyan használd ki a Teams-ben rejlő lehetőségeket és érj el hatékonyabb munkavégzést kevesebb energiabefektetéssel?
Nézd meg 8 részes ingyenes Teams kurzusunkat!

4. Töröld a böngésződ!

A böngésző törlése javítja a számítógép teljesítményét, valamint megakadályozza, hogy régi űrlapokat használjon, és védi a személyes adataidat is!

Mielőtt azonban törölnéd a böngésző gyorsítótárát, sütijeit és előzményeit, fontos tisztában lenned azzal, hogy így eltávolíthatod az

  • elmentett jelszavakat,
  • címsor előrejelzéseket, és a
  • bevásárlókosár tartalmát is.

Ha ezek közül az információk közül bármelyik fontos, akkor érdemes először máshol rögzíteni őket.

A Chrome-ban a böngésző törléséhez kattints a jobb felső sarokban lévő menü ikonra, majd az „Eszközök” vagy a „További eszközök” és a „Böngészési adatok törlése” menüpontra. Válaszd a Speciális opciót, hogy kiválaszthasd a törlendő elemeket és a vonatkozó időintervallumot is.

5. Keresd meg, és távolítsd el a rosszindulatú programokat!

A rosszindulatú programok alatt olyan szoftvereket értünk, amelyeket szándékosan úgy terveztek, hogy kárt tegyenek az eszközödben, rendszereidben vagy éppen a hálózatban. A rosszindulatú szoftvereknek számtalan típusa létezik: köztük számítógépes vírusok, zsarolóprogramok és kémprogramok. Ha a rosszindulatú szoftverek beszivárognak a rendszerbe, jelentősen lelassítják a számítógép sebességét. Ez a termelékenység károsítása mellett az adatlopás és a kibertámadás veszélyének is kiteheti az eszközöd.

A rosszindulatú szoftverek elleni legjobb védekezési mód egy megbízható kiberbiztonsági stratégia alkalmazása, beleértve a hatékony vírusirtást és a felügyelt rosszindulatú szoftverek elleni védelmet. A megfelelő kiberbiztonsági megoldások proaktívan vizsgálják és csendben eltávolítják a vírusokat, valamint a kibertámadások megelőzése érdekében minden internetes forgalmat szűrnek.

Ez legyen az első lépés, mielőtt megtervezed kiberbiztonsági stratégiád!

6. Állítsd át a megjelenést a beállításokban!

A Windows 10 rengeteg vizuális hatást tartalmaz, melyeknek célja az esztétika és a felhasználói élmény javítása, gyakorlati értékkel azonban nem rendelkeznek. Ha a számítógéped lassan működik, érdemes leállítani ezeket a vizuális effekteket, hogy megőrizd a rendszer erőforrásait, hogy máshol használhasd őket.

A számítógép megjelenésének beállításához írd be a feladatsorba a „teljesítmény” szót, majd válaszd a „Windows megjelenésének és teljesítményének beállítása” lehetőséget. A Vizuális hatások lapon válaszd a „Beállítás a legjobb teljesítményhez” lehetőséget, majd kattints az „Alkalmazás” gombra, és indítsd újra a számítógéped!

Ha további tanácsra lenne szükséged az IT infrastruktúrád biztonságával és fejlesztésével kapcsolatban, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!