Minden alkalmazottnak szüksége van egy számítógépre vagy más digitális eszközre, amelyen eléri a háttéradattárakat és amelyen keresztül kommunikálni tud a kollégáival. A hálózati számítástechnika evolúciója azonban nem lineáris: a vállalati informatika ide-oda vált a nagyszámítógépes virtualizált hálózatok és az asztali számítógépek, valamint a felhőalapú számítástechnika és a virtuális asztali infrastruktúra (VDI) között.

Így bízhatod egy harmadik félre céged asztali eszközeit

Az utóbbi időben a virtuális asztali infrastruktúra előfizetéses szolgáltatássá alakult, ahol egy harmadik fél felel a VDI-megoldások biztosításáért. Ezt nevezzük asztali szolgáltatásnak (Device as a Service (DaaS). Ennek a szolgáltatásnak köszönhetően optimalizálhatjuk cégünk informatikai eszközeit és teljesítményét. A VDI lényege, hogy segítségével az asztali számítógépet nemcsak hogy elérhetjük távolról, hanem általa számos szabály is betarthatóvá válik. A távoli munkavégzés olyan trend lett, amelynek feltételeit egyre több munkáltató igyekszik megteremteni vállalatánál. Munkánk elvégzéskor egyre kevésbé támaszkodunk már a nagyszámítógépes kiszolgálókra és a cégen belüli szerverekre, helyette eszközeink a háttérben a felhőből férnek hozzá a különböző szolgáltatásokhoz.

Még tudatosabban építheted cégedet, ha az IT-val kevesebb a dolgod

Mint minden nyilvános felhőalapú számítástechnikai szolgáltatás, a DaaS egy több „bérlőre” épülő alternatíva. A szolgáltató olyan VDI-megoldásokat nyújt, amelyekhez a vállalatokon belüli felhasználók biztonságos webcsatornákon keresztül férhetnek hozzá. Az asztali szolgáltatás az ehhez kapcsolódó számítástechnikai erőforrásokat is kezeli, mint például: tárolás, operációs rendszer engedélyezése, biztonság, hardver. Egy ilyen asztali számítógép-szolgáltatással a munkáltatók mobil munkaerőt tudnak biztosítani.

A DaaS-nak köszönhetően a cégek ügymenete átláthatóbbá, következetesebbé válik, és a költségeik is kezelhetőbbé válnak. A DaaS abban különbözik a VDI nyújtotta megoldástól, hogy a felhasználók csak az igénybe vett erőforrásokért fizetnek. A DaaS lényegében egy olyan újabb szoftverszolgáltatás, amely segítségével a felhasználók az interneten keresztül felhőalapú alkalmazásokat használhatnak. Gondoljunk csak a Microsoft Office 365 lehetőségeire, mint az Outlook, OneDrive és más irodai eszközök.

3 egyszerű megoldás, amelyre cégvezetők ezrei tették már le a voksukat, és most Te is egyszerűen csatlakozhatsz közéjük!

3 egyszerű megoldás, amelyre cégvezetők ezrei tették már le a voksukat, és most Te is egyszerűen csatlakozhatsz közéjük!

Tovább
Tovább

A munkavállalók számára mindennél fontosabb lett a rugalmasság

A felhőre való áttérés világszintű változásokat okozott a felhasználói viselkedésben. A globális járvány következtében kialakult otthoni-, táv- és hibrid megoldások alapjaiban formálták át a munkavégzés kultúráját, amely általánosan megköveteli az egyszerű, mégis helytől és eszköztől független felhasználói élményt. A felhőalapú számítástechnika a BYOD (Bring Your Own Device) mozgalommal karöltve kielégíti ezt az igényt. Utóbbi lényege, hogy a munkavállaló szabadon választhat eszközt feladatai elvégzéséhez. Mindezzel azonban a hagyományos VDI vagy vállalati asztali megoldások már nem képesek lépést tartani.

A Gartner adatai szerint a PC-k szállítása világszerte 4,6 százalékkal nőtt az idei év második negyedévében 2020 hasonló időszakához képest. A százalékos emelkedés 47%-os volt, azaz a becslések szerint 69,9 millió PC-t szállítottak 2021 első negyedévében!

A KKV-k álma, hogy annyit költsenek a digitalizációra, amennyit tényleg kell

A hagyományos VDI nagy anyagi ráfordítást és technikai teljesítményt követel a cégektől. Ez egy összetett rendszer és a KKV-k esetében gyakori, hogy a szolgáltatással járó egy főre vetített költségek nem térülnek meg.

A DaaS mindenképpen jobb választás azoknak a cégeknek, amelyeknek túlságosan bonyolult a VDI. Általános trend, hogy a digitális átalakulásban a vállalkozások igyekeznek minimálisra csökkenteni a konkrét eszközöktől és a házon belüli adatközponttól való függést. A KKV-k esetében gyakori, hogy az informatikai struktúrájuk és általában az igényeik is kiszámíthatatlanok. Nem véletlen, hogy többségében a felhőalapú előfizetéses modellt választják. A DaaS egyszerű és mérhető megoldást nyújt, különösen akkor, ha a digitális átalakítás célja a felhasználói bázis bővítése és méretre szabása.

A mobil munkaerő megteremtésével és a háttérből közösen felügyelt operációs rendszer biztosításával a cégek távoli számítógépes asztali környezete is átlátható és kontroll alatt tartható, emellett pedig az olyan feladatok is elvégezhetők helyfüggetlenül, mint a szoftverfrissítések, licencelés vagy az alkalmazások telepítése.

Szerverbérlet és domain regisztráció testreszabottan.
Nézd meg csomagjainkat!

Szerverbérlet és domain regisztráció testreszabottan.
Nézd meg csomagjainkat!

Tovább
Tovább