Manapság, amikor a legtöbb munkavállalónak nincs más választása, mint otthonról dolgozni, az emberek egyre inkább szembesülnek a távoli munkavégzés nehézségeivel.

Van, aki a magányra panaszkodik, mások a család mellett nem tudnak megfelelően fókuszálni a feladatokra.

Nem lebecsülve a fenti kihívásokat, de ennél sokkal nagyobb veszély fenyegeti a távmunkát bevezető cégeket. A kibertámadások többsége a távoli hálózatokon keresztül történik, sokmilliós károkat okozva ezzel kisebb és nagyobb vállalkozásoknak egyaránt.

Az ilyen jellegű behatolásokat gyakran észre sem lehet venni, azonban vannak figyelmeztető jelek, amelyek segíthetnek észlelni a veszélyt.

  • Új, nem telepített programok jelennek meg.
  • A számítógép lelassul.
  • Furcsa hirdetések bukkannak fel a képernyőn.
  • Az egér vagy a billentyűzet irányíthatatlanná válik.

Annak érdekében, hogy biztosan tudd, mire kell figyelned, felsoroljuk a távoli munkavégzés három legalapvetőbb veszélyforrását:

Az otthoni Wi-Fi kockázata

Az irodai környezettel ellentétben, ahol az informatikai szakemberek ellenőrizhetik az összes Wi-Fi hálózat biztonságát, az alkalmazottak otthoni hálózata valószínűleg gyengébb protokollal rendelkezik (például WEP, a WPA-2 helyett). Ez lehetővé teszi a hackerek számára a hálózat forgalmának könnyebb elérését.

Iratkozz fel leveleinkre, hogy a legfrissebb aktualitásokkal, hasznos cikkekkel láthassunk el.

Iratkozz fel leveleinkre, hogy ne maradj le legfrissebb cikkjeinkről!

Naprakész akarok lenni!
Tovább a feliratkozáshoz

Adathalászat

Az adathalász-támadás az adatlopások leggyakoribb módszere. A hackerek könnyen küldhetnek látszólag legális, megtévesztő e-maileket rosszindulatú hivatkozásokkal és mellékletekkel. Ha egy alkalmazott rákattint ezekre a rosszindulatú linkekre, a hackerek hozzáférnek a munkaadó eszközéhez.

Gyenge jelszavak

Az egyszerű jelszavak hihetetlenül könnyen feltörhetők a hackerek számára, és ha egy nem biztonságos jelszót több platformon is használnak, akkor a hackerek nagyon rövid idő alatt jogosulatlanul hozzáférhetnek több fiókhoz is.

Mivel az otthoni munka többnyire kötelező, a vállalkozásoknak gyorsan biztosítaniuk kell minden eszköz biztonságát. A munkaadóknak le kell cserélniük a hardver alapú örökölt VPN-eket (virtuális magánhálózat) a felhőalapú és skálázható hálózati biztonsági megoldások érdekében. A régebbi VPN-ek lyukakat hagyhatnak a távoli munkavégzés biztonsági átalakítása során, mivel ezeket nehéz telepíteni és konfigurálni. Sőt, nincs meg a képességük, hogy hatékonyan biztosítják a biztonsági irányelveken alapuló távoli hozzáférést a helyi erőforrásokhoz, a hibrid felhőkörnyezetekhez és az üzleti alkalmazásokhoz.

Egy másik kulcsfontosságú elem a munkavállalók online képzése. A vállalatoknak online képzéseket kell tartaniuk a csapat tagjai számára, hogy mit tegyenek kibertámadás esetén, és milyen lehetséges kockázatokra kell figyelniük, például gyanús e-mailek, rosszindulatú programok, stb.

A jelenlegi COVID-19 helyzet átalakulásokhoz vezetett. A távoli munkavégzés elkerülhetetlenül új kockázatokkal és kihívásokkal jár, és a hackerek készen állnak ezekre. Nekünk is készen kell állnunk a hackerekre.